Riihivainion Galloway

Iso-Hyppölä


Tilallamme on pitkä historia 1500- luvulta saakka. 

Iso-Hyppölän tila sijaitsee Alhojärven rauhallisessa maalaiskylässä viljavien peltovainioiden keskellä. Ensimmäinen merkintä Hyppölän tilasta maakirjoista löytyy vuodelta 1539. Tila halottiin vuonna 1752, jolloin Erkki Simonpojasta tuli Iso-Hyppölän ensimmäinen isäntä.

 Tilan isäntänä toimii Ilkka Hyppölä. Vuonna 1873 Elias Hyppölä osti tilan veljeltään Juho Salmelta, josta laskien Ilkka on samaa sukua suoraan alenevassa polvessa viides isäntä tilalla. 

Tilan nykyinen päärakennus on kahdesta rakennuksesta yhdistetty ja vanhin osa on rakennettu n. 1808 ja aikojen  saatossa sitä ovat isännät remontoineet ja muokanneet. Suurin muutos on Onni Hyppölän isännyysajalta, kun vuoden 1907 talotyyli aloitettiin muuttamaan jugend tyyliseksi ja saatiin valmiiksi 1916. Pihaan johtava koivukuja uusittiin seuraavana vuonna ja jälleen uudelleen 1990- luvun lopulla.

Tilalla on aikoinaan ollut hyvä jalostuskarja ja Hyppölä oli ns. maidontarkkailutila. Tila ansaitsi maitotaloudesta hyviä palkintoja. Erikoisin palkinto oli sonnin talutustanko, joka oli kiertopalkinto, mutta useiden voittojen jälkeen jäi Hyppölään ja roikkuu vielä tänä päivänäkin juhlasalin seinällä.

Karjasta luovuttiin vuonna 1961. Siitä lähtien tila on ollut viljelytilana aina vuoteen 2020 asti. 1990- luvulla Matti Hyppölä aloitti hevosheinän viljelyn, jota Ilkka jatkoi isännyytensä alettua ja jatkaa edelleen.